3 Aralık 2012 Pazartesi

Yarin ki menumuz de Etli bulgur pilavi ve Nohut var

Ben biraz annem kilikliyim galiba, evde yemegim varsa kendimi daha iyi hissediyorum.
Annem sabah kahvaltidan sonra  ilk is olarak  yemegini yapar. Ben de  sabah okula gittigim için genelde bir gece onceden yapiyorum yarinin yemegini.

Fotograflardan da anlayacaginiz uzere yarin ki menumuz tam Turk usulu oldu; etli bulgur pilavi ve nohut.  Beyaz lahana tursumuz yok, onun için yanina da bir bas sogan kirariz heralde Canimin içi ile.
Vallahi piserlerken oyle harika gorunduler ki gozume dayanamadim fotograflarini çektim hemen.  Ozellikle de  bulgur sanki sanat eseri gibi fokurduyordu tencerede.  Daha tam olarak pismeden fotografini çektigim için boyle sulu sulu duruyor. Suyunu çekip biraz da demlenince  super olacak eminim.
Eger daha once denememis olan arkadaslarim varsa olculerini de verebilirim hemen. Zaten çok basitler.

ETLI BULGUR PILAVI
Malzemeler:
1 su bardağı pilavlık bulgur
250 gr.kuşbaşı dogranmis dana eti
1 adet orta boy soğan
Yarim çay bardagi sivi yag
1 corba  kasigi  tereyağı ( Canimin içi çok tercih etmiyor diye ben 1 çay kasigi koyuyorum)
1 adet orta boy domates
1 adet sivri biber
½ kirmizi biber
3 su bardağı sıcak su
1 yemek  kaşığı biber salçası
 ½ çay kaşığı kadar  pulbiber
 yeterince tuz

Tencereye  yarim çay bardagi sivi yagi kaydukdan sonra,  sogani kup kup dograyip,
kusbasi dogranmis etlerle birlikte tencerede sotelemeye basliyorum. 
Etlerin pismesine yakin  domates, sivri biber ve kirmizi biberi de kup kup dograyip tencereye ekliyorum. 
Bu arada etler kendi suyunu birakacaktir ama gozunuze yetersiz gorunurse yarim çay bardagi kadar su ekleyebilirsiniz.  Sebzeler yumusayip etler de pisince salçayi, biberi ve tuzu ekliyorum.
Yikanmis bulguruda ekledikden sonra 1 dakika kadar hepsini birlikte soteliyorum.  
Benim burada kullandigim 1 bardak bulgur 3 bardak suyu kaldiriyor. Onun için ben 3 bardak  sicak su ekliyorum. Siz kullandiginiz bulgurun cinsine gore 2 bardakda da ekleyebilirsiniz.  
Su kaynamaya baslayinca tereyaginida ekleyip pilav suyunu çekene kadar pismeye birakiyorum.


Eger derseniz ki hadi elin degmisken nohutun tarifini de ver, tamam hemen yaziyorum. 

ETLI NOHUT
Malzemeler: 
250 gr. Dana kusbasi
2 Su bardağı  nohut  ( Ben haslanmis kullaniyorum, siz kuru kullanacaksaniz bir gece onceden suda birakip ertesi gun haslayip suyunu suzun)
1 Adet Soğan
yarim çay bardagi sivi yag
1 Yemek Kaşığı biber  Salçası
1 Çay Kaşığinin ucu ile azicik Karabiber
1 Çay kasiginin ucu ile azicik  pul biber
 yeterince tuz
Yine arzuya gore tereyagi 
Sicak su


Nohut da ayni sekilde, tencereye  yarim çay bardagi sivi yagi kaydukdan sonra,  sogani kup kup dograyip,
kusbasi dogranmis etlerle birlikte tencerede sotelemeye basliyorum. ( Bu arada arzu ederseniz içine yine kuçuk kuçuk dogranmis 1 sivri biberde ekleyebilirsiniz.) Yine  etler kendi suyunu birakacaktir ama gozunuze yetersiz gorunurse yarim çay bardagi kadar su ekleyebilirsiniz.  Etler pisince salçayi, karabiberi, pul  biberi ve tuzu ekliyorum. Sonrasinda  haslanmis nohutlari ve uzerlerini 2 parmak geçecek kadar sicak suyu da ekleyip pismeye birakiyorum. Bu arada su kaynamaya baslayinca içine yine 1 çay kasigi tereyagi ekliyorum. Yaklasik olarak 10-15 dakika kadar pistikden sonra altini kapatiyorum.

Ooooohhh ellerimize saglik olsunda hep lezzetli yemekler yapalim, huzurla, afiyetle yiyelim insallah.

Sevgilerimle 
Gungor Ekinci Saglik



4 yorum:

SERAP dedi ki...

Güngör'cüm canım ellerine kollarına sağlık,afiyet şeker olsun.Pek de güzel,iştah kabartıcı görünüyorlar mmmmm nefis.Bizde de dün akşam aynı menü vardı.Kış aylarının vazgeçilmezi.Sevgiler İstanbul'dan şekerim öpüyorum çok özledim seni....

Güngör Ekinci dedi ki...

Oyle kardesim Turk mutfagimizin vazgeçilmez yemekleri bunlar. Gerçekden harika bir mutfagimiz var. Bende seni çok ozledim ve çok opuyorum canim kardesim, sevgiler, selamlar.

Sevginin Ruhu dedi ki...

Kim bilir ne lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık. Sevgiler.

Güngör Ekinci dedi ki...

Çok tesekkurler sevginin ruhu,
yurekden sevgiler.