8 Mart 2013 Cuma

Birgun Hersey Çok Guzel Olacak MI?



Turkiye de kadin olmanin zor oldugunu biliyordum ama buraya geldikden sonra çok daha iyi anladim.  Buradaki bayan arkadaslarimin yaslarini ogrendikden sonra  inanin çok sasiriyorum.  Çunku onlari,   Turkiyedeki tanidigim yasitlari ile,  mesela annemle,  anneannemle,  bazi arkadaslarimla karsilastirdigimda sasirmamak, sok olmamak mumkun degil.

Ben, asagi yukari  butun 50´li yaslarindakilar annem gibi, 70´li yaslarindakiler anneannem gibi gosterir saniyordum.  Çunku,  Turkiye de yasit insanlar arada nadir olarak istisnalar çiksada,  genel olarak ayni belirtileri ( saçlarin beyazlasmasi, yuzde kirisiklik, yorgunluk, kilo vb… ) gosteriyorlar.  
Burada inanin butun kadinlar ulkemizdeki yasitlarindan 9- 10 yas daha genç gosteriyorlar.  Çunku benim gozlemledigim kadari ile Avrupa da hayat kadinlarin ekseni etrafinda donuyor.

Bir kere burada basta kadin olmak uzere hiç bir canliya siddet uygulanmaz, uygulaNAmaz.  
Yasalar tikir tikir isliyor çunku. Hem de herkese esit olarak.  Kisi hata islerse basina gelebilecekleri biliyor ve adimlarina dikkat ediyor.
Ornegin bir yonetici personeline baskı mı uyguladı, kisi hemen gidip "bana psikolojik baskı uygulanıyor " diyerek şikayet etme hakkına sahip. Onun icin işverenlerde çalışanlarına saygısızlık yapmamak zorunda.


Az once turk kanallarindan birinde,  telefonda uzun sure konustugu için esi tarafindan oldurulen bir kadinin haberini,  içim parçalanarak ve hala ulkemizde boyle seylerin yasandigini bilmenin uzuntusu  ile izledim.

Orada yasanan olaylar zaman zaman burada da haber oluyor ya da sosyal paylasim aglari ile yayiliyor. Madalyonun parlayan yuzunu gosterip Avrupa´ ya girmeye çalisiyoruz ama,  inanin Avrupa´nin madalyonun pasli yuzunden de haberi var .
Buradan Turkiyeye tatile giden arkadaslarımdan bana" senin ulkenin kadinlarinin yuzunde huzun var ve çok karamsar bakiyorlar" gibi sozler edenler oluyor. 

Tabiki dilim dondugunce ulkemin kadininin anaçligini, fedakarligini, iyiligini, guzelligini anlatmaya çalisiyorum. 
Ama ote yandan içten içe biliyorum ki  ulkemde kadin;
Siddet gordugu kocasindan ayrildigi halde yine onun saldirganligina, tacizine, maruz kalabiliyor  hatta onun tarafindan oldurulebiliyor.

Bir kiz çocugu 15 yasinda ailesinin zoru ile evlendirilip 17 ´sinde kocasi tarafindan oldurulebiliyor.

Tasra kesimlerde bir bayan, gece kiz arkadaslari ile sokaga çiksa, daha sabah olmadan adi kotuye çikiyor.  Tabi bu bayanlarin gece guvenli bir sekilde evlerine donebilmeleri de mucize. 

Ben gece geç saatte tek basima disari çikamiyorum diye Canimin içi çok sasiriyor. Çunku O, 20 yildir burada yasadigi için buranin GUVENLIK ÇEMBERINE guvenerek konusuyor.  Oysa ben, hala Istanbul´un sundugu TEHLIKE ÇEMBERININ aliskanliklari ile hareket ediyorum.

Turkiyede tenha bir yerde,  ya da geç bir saatte, bir bayanin basina birsey geldigi zaman, ilk soylenen sey  
“  onun orada ne isi vardi,  ya da onun o saatte orada ne isi vardi?” oluyor.  Avrupa da bunlar sorgulanmiyor inanin. Avrupa kadin haklarini konusmayi çokdan geçmis, burada INSAN HAKLARI konusuluyor.
 Çunku burada, kisiye cinsiyetine gore muamele edilmeden,  insan olarak bakiliyor. Ve inanisa gore her insan ozgurdur, istedigi saatte istedigi yerde bulunabilir, basina da birsey gelmez.

   
Avrupa da kadina kaca dayagi, kaynana baskisi, çevre elestirisi yok. 
Mutlaka  çocuk dogurmalisin hatta en az uç tane yapmalisin diyen yok.  
“ Aaa bu yasa geldin hala bu renkler de kiyafet mi giyiniyorsun, daha pastel giyin, goze çarpma “ diyen yok.
 “ Evlendin, barklandin,  artik çalisma, kendi parani kazanma, evinin kadini, çocuklarinin anasi ol, 
saçini sadece bizim için supurge et, ben de zaman zaman o supurgeyi ayagimin altina alayim” zihniyeti  de yok.   


Avrupadaki sartlarin ulkemize gelmesinin çok zaman alacagi kesin, ama hiç olmazsa, Istanbulun imkanları Anadolumuza da gidebilse. Yoksa  Istanbul´un Avrupa kultur baskenti olmasi tabiki çogumuzu gururlandirdi. Ama bunun,  tarlada çalismakdan ellerinin sekli bozulmus kadinlarimizin, dogum için kizakla hastaneye goturulurken yolda bebegini kaybeden kadinlarimizin çok da umrunda oldugunu sanmiyorum.
Umarım bir gün canım ülkemin guzel insanları, değerli kadınları da hak ettikleri degeri, kıymeti görür, güvene kavuşurlar. Yakın zamanda herseyin cok guzel olması dileğimle sevgilerimi gönderiyorum. Kadınlar gunümüz kutlu olsun.
Güngör Ekinci Saglık

4 Mart 2013 Pazartesi

Kısır Döngü...


Patron sekreterine;
Bir haftalığına iş için yurtdışına çıkacağız. Ona göre hazırlan.

Sekreter kocasını arar : 
Patronla bir haftalığına yurtdışına çıkacağız. Sen başının çaresine bakarsın.

Kocası sevgilisini arar :
Karım bir haftalığına yok. Bu haftayı beraber geçirelim.

Sevgili özel ders verdiği minik çocuğu arar : 
Bu hafta sana ders veremicem. Gelmene gerek yok.

Minik çocuk dedesini arar : 
Dedecim. Bu hafta dersim yok. Öğretmenim yok.Bu haftayı beraber geçirelim.

Dede (1.bölümdeki patrondur) sekreterini arar: 
Bu haftayı torunumla geçireceğim. Gezimiz iptal oldu. Gidemicez.

Sekreter kocasını arar : 
Gezimiz iptal oldu. Gidemicez.

Koca sevgilisini arar : 
Bu hafta beraber olamıcaz. Karımın gezisi iptal oldu.

Sevgilisi ders verdiği minik çocuğu arar: 
Bu hafta sana ders verebileceğim. İşlerim iptal oldu.

Minik çocuk dedesini arar : 
Dedecim. Öğretmenimin işleri iptal oldu. Bu hafta beraber olamıcaz. Çok üzgünüm.

Dede sekreterini arar : 
Merak etme. Bu hafta yurt dışına çıkabileceğiz. Hazırlıklarını yap...