25 Aralık 2015 Cuma

Noel Baska sey Yilbasi Baska




Merhabalar herkese,
Facebook ve diger bir çok sosyal paylasim aglarinda bu konuda o kadar çok olumsuz soz gordum ki,  bu yaziyi yazmaya karar verdim. 

Arkadaslar bilmeyenler için soylemek  istiyorum  ki;  Noel baska sey Yilbasi baska sey.  Butun dunya bunun farkinda.  Ve ne olur,  neyin ne oldugunu  tam olarak fark etmeden “ yilbasini hristiyanlar kutlar muslumanlar kutlamaz “ diyenlerde artik bunun ayrimina varsinlar lutfen.

Oncelikle kisa ve oz olarak sunu belirteyim ki, Hristiyanlarin yilbasisi dun geceydi.  Yani oldu ve bitti.   
Simdi konuyu biraz daha açmak istiyorum.

Hristiyan aleminde 24 Aralik Hz. Isa´nin dogum gunu olarak kabul edilip dini açidan çok onemseniyor. Bu nedenle asil Noel  kutlamasi da 24 Aralik  aksami  olarak kabul ediliyor. Onun için  herkes  24 Aralik aksamini,  en yakin dostlari ile ya da aileleri ile birlikde  geçirip  Navidad yemegi  yiyor.  Ailesi  ile birlikde olmak için bir çok insan koylerine  gitti bile.
 
Hatta bu sebeple dun gece benimde davetim vardi.  Buradaki en yakin dostlarimizdan biri Turk. 
Esi Ispanyol,  iki tane de oglu var.   Onlari davet ettik evimize.  Hep birlikte gulerek, eglenerek, sohbet ederek yedik yemegimizi.  Keyif biriktirdik, dostluk pekistirdik, guzel vakit geçirdik. 

Bu geceyi kutladik diye hayatimizda bisey degismedi. Hala  muslumaniz elhamdulillah.  

Biz nasil ki bir kaç gece once birbirimize kandil mesaji gonderip iyi dileklerde bulunduysak, onlarda birbirlerine kutlama mesajlari gonderdiler.  Biz bayramlarda iyi bayramlar diyoruz ya hani, burada da " feliz navidad" diyorlar.  Hatta Noel baba bile dun gece getirip birakti hediyelerini.  Bu sabah sevindi bir suru çocuk. 

Yilbasi kutlamalari ise çok farkli birsey canlar. 

Sonuçda dertsiz tasasiz insan var mi su dunya da ? Hiç sanmiyorum.
Gelecekten umudu olmayan, yarinlardan bir beklentisi olmayan   insan var mi su dunya da ? Hiç sanmiyorum.
E ozaman ? Yeni bir yila giriyoruz be kardesim. 

Insan yeni bir haftaya bile girerken kuçuk planlar yapiyorsa, koskoca yeni bir yila girerken daha çok plan yapip, daha çok umut edip, daha çok heyecanlanmaz mi? Iste yeni yila kutlamalarla girmemizin tek sebebi de bu beklentilerimizin verdigi tatli heyecan 

Keyfin telafisi yok  arkadaslar.  Giden gider yani.

Keyifli bir ani kaçirdiysan, yasayamadiysan gitmistir artik. Geride kalmistir o an.
Hayata keyif veren renk katan anlarin, durumlarin, olaylarin, objelerin tadini çikarin derim nacizane bir fikir olarak.
Fakat yanlis anlasilmak da istemem.  Demiyorum ki yilbasi gecesi illede çilginlar gibi eglenin.
O aksam için esinizi  çocugunuzu sevindirecek farkli  yemekler  yapin mesela.  Kapisini sadece misafir gelince açtiginiz misafir odanizda yiyin yemeginizi hep birlikte. Bide sofraya esofmanla degilde normal kiyafetle oturdunuz mu,  alin size hiç masrafsiz guzel bir kaç saat iste. 

Her yilbasi gecesi saat 12 olunca hemen disari çikar dua ve sukur ederim ben.  Yilbasi gecesi ettigim dua ve sukurlerle kandil geceleri yaptigim dua ve sukurler  birebir ayni. Ikisinde de kalbim allahima donuk ellerim ona açik çunku.

Neyi kotu ya da yanlis  salona siklik katan, baktikca gozumu gonlumu açan,  renkli bir agaç suslemenin, 
neyi kotu ya da yanlis çocuklara hayali bir kahraman olan Noel babanin hediye getirdigini soylemenin,   
neyi kotu ya da yanlis sevdiklerimize,  yeni yilda hersey istedigin gibi olsun, tum guzellikler seni bulsun gibi temennilerde bulunmanin,   
neyi kotu ya da yanlis saat gece 12 yi gosterdiginde  ilk once  en sevdicegine sarilmak için heyecanlanmanin,
neyi kotu ya da yanlis yeni yilin ilk dakikalarinda ayni anda Allaha el açip, enerji birligi yaratip  vatan, millet için huzur , baris , sevgi istemenin,  
neyi kotu ya da yanlis yeni yildan guzel seyler beklemenin, umut etmenin.
Valla benim aklim mantigim almiyor.

Demin  facebook  da bir fotograf   gordum. Biz osmanlí torunlariyiz, yilbasi kutlamayiz yaziyordu.
Bu dusunceye sahip olan kisi /ler eminim  Noel babanin bizim topraklarimizdan çiktigini da bilmiyordur.

Soyleki ; Hristiyan inanisina gore  M.S.4. yuzyilda Anadolu´da,  Antalya / Demre ´de yasamis olan Aziz Nikolaos adindaki Hristiyan azizi Roma Imparatoru Buyuk Konstantin´in ruyasina girmis ve idama mahkum edilen 3 subayi kurtarmis. Bu olaydan sonra unu gittikce yayilan Nikolaos, zamanla Rusya ve Yunanistan gibi ulkelerin hayir kurumlarinin, loncalarin, cocuklarin, denizcilerin ve bazi sehirlerin koruyucu azizi olarak benimsenmis.  Cocuklara ozel armaganlar getirdigine inanlilan ve Noel Baba olarak anilmaya baslanilan Aziz Nikolaos zaman içinde efsanevi bir kisilige burunmus. Aziz Nikaloas´in Noel Baba halina sokulmasi ilk once Almanya´da gorulmus.  Bu efsanevi gelenek zamanla Protestan kiliselerin cogunlukta oldugu Avrupa ulkelerinde yayilmis.  Sonra ABD´nin New York sehrine yerlesen Hollanda´li Protestanlarin Aziz Nikaloas´u iyilik sever bir kimse olarak anmalarida cok sevilmesine yol acmis.  Ayrica ABD ve Ingiltere´de kutlanan cocuk bayramlarinda da yer verilmeye baslanmis. Geleneksel aile ve cocuk bayrami olarak kutlanan Noel yortusunun koruyucusu olarak  da kabul edilmis.  Noel Baba´nin sisman,neseli, kirmizi ve beyaz piskoposluk giysileri icindeki tasvirleri Amerikalilar tarafindan gundeme getirilmis.
Sonrasini zaten hepimiz biliyoruz.  Noel Baba bazen yalniz, bazen yardimcisiyla ata binerek, bazende sekiz Ren geyiginin cektigi arabasiyla evlerin çatilarinda  dolasir.   Inanisa gore sirtinda ici hediye dolu bir heybeyle dolasan Noel Baba evlere bacadan girer ve armaganlarini uslu cocuklarin ayakkabilarinin  icine koyarmis.   

Yani çocuklara Noel baba hediye getirmis demek yanlis, uyu uyu ocu geliyo demek dogru oyle mi ?

Neyse.
Son zamanlarda çok yogunum. Nete de pek giremiyorum.  Yeni yil yazisi yazamayabilirim.
Bu nedenle simdiden buyuk kuçuk herkesin yeni yilini kutluyorum. Allah hepimizin gonlune gore versin.
Sevgilerimle, Gungor Ekinci Saglik