28 Eylül 2012 Cuma

YABAN KAZLARI ( Oyle insanlar var ki kaz kafali bile olamiyorlar malesef)


 Göç eden yaban kazlarinin havada süzülürken "V" seklinde bir açi ile  uçtuklarini görmüssünüzdür.
Bilim adamlari kazlarin neden bu sekilde uçtuklarini arastirmislar. Çikan sonuç ve yapilan kissadan hisse çok hosuma gittigi için sizlerle de paylasmak istedim.

1-) "V" seklinde uçuldugunda, uçan her kus, kanat çirptiginda arkasindaki kus için, onu kaldiran bir hava akimi yaratiyormus. Böylece "V" seklinde bir formasyonda uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çirpislari sonucu ortaya çikan hava akimini kullanarak uçus menzillerini % 70 oraninda uzatiyorlarmis. Yani
tek basina gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katliyorlarmis.

Kissadan Hisse: Belli bir hedefi olan ve buna ulasmak için bir araya gelen insanlar, hedeflerine daha kolay ve çabuk erisirler.

2-) Bir kaz, "V" grubundan çiktigi anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü diger kuslarin yarattigi hava akiminin disinda kalmis oluyor. Bunun sonucunda, genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna bu sekilde devam ediyor.

Kissadan Hisse: Eger kafamiz bir kaz kadar çalisiyorsa; bizimle ayni yöne gidenlerle bilgi alisverisini ve isbirligini sürekli kilariz.

3-) "V" grubunun basinda giden kaz hiç bir hava akimindan yararlanamiyor. Bu yüzden digerlerine oranla daha çabuk yoruluyor. Bu durumda en arkaya geçiyor ve bu defa hemen arkasindaki kaz lider konumuna geçiyor. Bu degisim sürekli yapiliyor; böylece her kaz grubun her noktasinda yer almis oluyor.

Kissadan Hisse: Yaptiginiz her isi, yeri ve zamani geldiginde baskasina birakmak gerekiyor.

4-) Uçus hizi yavasladiginda gerideki kuslar, daha hizli gitmek üzere öndekileri bagirarak uyariyorlar.

Kissadan Hisse: Ilerlemek ve yol almak için bazen baskalarinin uyarilarina gereksinim duyariz. Bundan alinmamaliyiz; tam aksine, böyle uyarilari sevinç ve takdirle karsilamaliyiz.

5-) Gruptaki bir kus hastalanirsa ya da bir avci tarafindan vurulup uçamayacak duruma gelirse; düsen kusa yardim etmek üzere gruptan iki kaz ayriliyor ve korumak üzere hasta / yarali kazin yanina gidiyor. Tekrar uçabilene (ya da eger ölürse, ölümüne kadar) onunla beraber yarali kusu asla terk etmiyorlar. Daha sonra
kendilerine baska bir kaz grubu buluyorlar. Hiçbir kaz grubu, kendilerine bu sekilde katilmak isteyen kazlari reddetmiyor...

Kissadan Hisse: Adam olmak sadece insanlara özgü degil.... 

25 Eylül 2012 Salı

Degerinin farkinda misin?



Koyde amcanin biri, son dakikada yetistigi trene binmis. 
Bindigi vagon dolu oldugu için oturacak yer bulamamis. 
Diger vagonlari da tek tek dolasmis, hepsi dolu... 
Tam umudunu kestigi anda vagonlardan birinin bos oldugunu görmüs ve ''milletvekillerine aittir'' yazisini da farketmeden, gidip oturmus. 

Biraz sonra, biri gelmis ve adama çikismis; - Ne isin var burada, çabuk kalk!.. Burasi, benim yerim!.. - Nereden senin oluyormus, para verip biletimi aldim, burasi da bostu, niye kalkayim? 
- Bak arkadas, su levhaya dikkat etsene ''milletvekillerine aittir'' diye yaziyor. Ben milletvekiliyim, sen kimsin? 
- Hadi oradan be... Sen milletin vekili isen ben de asliyim. Milletin asli varken, vekilin ne isi var!..

Bu hikayeden çikarilacak ders : Asıl olan değerini anladığında, vekil vekilliğini bilmek zorunda kalır.