1 Mart 2012 Perşembe

Aljaferia Sarayi ( Caferaga Sarayi)

Canimin Içi ile kultur turlarimiz devam ediyor. Suan da bakmakta oldugunuz fotograflarda Aljaferia Sarayından.

Saray Arap ve Hiristiyan mimari stillerinin karisimi olarak yapilmis. Ilk yapildiginda Halifelerin alt kadrosunda çalisan grubun çalisma yeri olarak kullanilmis. Hiristiyanlar burayi aldikdan sonra kendi ihtiyaç alanlarina gore yeniden duzenlemisler. Devrin Aragon krali burayi askeri bolge olarak kullanmis. Içinde hapishanesi ve bazi gizli bolmeleri de varmis. Fransizlara karsi yapilan savasda kale olarak kullanilmis. Suan da parlamento binasi olarak da kullaniliyor. Bu nedenle bazi bolumleri rahat kullanim alani saglamak için modernize edilmis durumda. Ispanya için çok onemli olan bu saray UNESCO dunya miraslari listesine alinmistir.

Sevgilerimle, Gungor Ekinci Saglik





















27 Şubat 2012 Pazartesi

Santa Águeda



Dogruluk derecesini tam olarak bilemiyorum ama, fotograftaki pastanin soyle bir rivayeti var.
Burada sorup ogrendigim ve nette yaptigim arastirmalardan anladigim kadari ile
St Águeda, şehit edilmis bir bakiredir.

Romalilar zamaninda burada çok dinlilik varmis. Kral insanlari din degistirmeye bazi genç kizlari da cinsel birliktelige zorluyormus. Santa Águeda bu istekleri kabul etmedigi için son derece aci iskencelere maruz birakilmis olup, bas kaldiranlara ibret olmasi için de gogusleri kesilerek oldurulmustur.

Yillar içinde olum yil donumu olan 5 Subat tarihinde de anilmaya baslanmistir.
Hatta 5 Subat gunu tatil olan yerler bile varmis.

Burada da her 5 Subat tarihinde yukarida fotofrafini gordugunuz, kadin gogsunu andiran pastalar yapiliyormus. Bu ozel gun basta gogus kanseri tedavisi goren kadinlar olmak uzere, burada tum kadinlar tarafindan çok destekleniyormus.

Sevgilerimle,
Gungor Ekinci Saglik