10 Ocak 2013 Perşembe

Ekmek Pizasi - Nunu marka :-)

Bu ekmegin benzer bir tarifini, sik ve lezzetli sofralarin kraliçesi sevgili Nunu´nun blogu Birdutmasalinda  gormustum. Aslinda hemen ertesi gun yapmistim. Ama tarifini yayinlamak ancak bugun kismet oldu. 
Nunu´cum Sucuklu pastirmali ekose ekmek demis adina, ben Ekmek pizasi dedim musadesi ile. Çunku bana pizzayi çagristirdi. Siz hangisini isterseniz onu,  ya da istediginiz baska bir ismi kullanabilirsiniz tabiki.

Yapimi da oyle kolay ki. Kullanmak istediginiz ekmegi once enine dogru dograyin, sonra boyuna dilimlere ayirin. Ama dikkat edin ekmegin govdesi degilmasin. Alt taban sabit kalacak sekilde dilimleyin. Yoksa malzemeleri aralara yerlestiremezsiniz.   Ben, ekmegim kuçuk oldugu için duz dogramistim.  Nunu, somun ekmekle yapmis ve verev dogramis. Buyuk ekmekde verev dograma daha sik durmustu bence.  

Sonra elinizde ne varsa, ekmeginizi neyle hazirlamak istiyorsaniz hepsini dilimlerin arasina sigacak sekilde kuçuk kuçuk  dilimlere ayirin.  Ben fotografta da goruldugu uzere kasar peyniri, sucuk, domates ve sivri biber kullandim.

Sonra malzemelerin hepsini dilimlerin arasina yerlestirdim. 

Bu sekilde kasarlar eriyene kadar mikrodalgada pisirdim. Ama onceden iyice isitilmis firinda da pisirilebilir. Tabi kasarlar eriyince hemen almak gerekli, dikkat edin. 
Goruntusude lezzeti de oldukca guzel olmustu. Tavsiye ederim. Deneyeceklere simdiden afiyet olsun. Sevgiler.
Gungor Ekinci Saglik

6 Ocak 2013 Pazar

Krallar Geldi, Benim Hediyem " Imza Kizin"

Hosgeldiniz Kralim :-)


Yeni yil kutlamalarinin burada iki hafta kadar surdugunu Feliz Navidad  baslikli yazimda belirtmistim hatirlarsaniz.





Hatirlamayanlar için kisaca ozetlemek gerekirse; Ispanya da yilbasi etkinlikleri  24 Aralik da baslayip 6 Ocak ’a kadar devam ediyor. Bu nedenle 15 gunluk  okul tatilleri de bu sureyi kapsayacak sekilde oluyor.   24 Aralik Hz. Isa´nin dogum gunu olarak kabul edilip dini açidan çok onemseniyor. Zaten bu sebeble buranin asil yeni yil kutlamasi da 24 Aralik  olarak kabul ediliyor. Onun için  herkes  24 Aralik gecesini aileleri ile ya da  en yakin dostlari ile geçirip birlikde yeni yil yemegi yiyorlar.  




 31 Aralik gecesi de tum dunyada oldugu gibi, yeni bir yila giriyor olmanin sevinci ile burada da yine dostlarla ya da ailelerle kutlaniyor. Fakat çocuklarin hediyeleri genelde 6 Ocak da veriliyor. Çunku burada son 15 yil oncesine kadar Noel baba inanisi yokmus. Noel babanin çocuklara hediye gatirmesi biraz da ticari olarak son yillarda yayginlasmis. Çunku burada Noel baba yok ama " Los Tres Reyes "  denilen  Üç Krallar inanci var. 

Inanisa gore Hz. Isa´nin dogumunu haber alip, ona dogudan ve batidan hediyerler getiren uç tane kral var. Isimleri  Melchor, Gaspar ve Baltasar. Bu 3 kral  Ocak ayinin 5 ini 6 sina baglayan gece ayni Noel baba gibi evlere ugrayip çocuklara hediyeler birakiyornus.  





Gelirken de atlariyla geliyorlarmis.

Eger evdeki çocuk uslu, derslerine iyi çalisan, odullendirilmeyi hak eden bir çocuksa sabah uyandiginda yilbasi agacinin altinda, adina gelen hediye paketini buluyormus. Ama yaramazlik yaptiysa yilbasi agacinin altinda adina karbon denilen komur seklindeki bu sekerlerden buluyormus.  

Bu sembolik 3 kral,  dun aksam buyuk bir gorsel solenle sehrimizden geçtiler. 


Krallarin gelisi burada tam bir karnaval seklinde kutlaniyor. Belli bir guzergah uzerindeki km.lerce yol trafige kapatiliyor. Krallarin ve beraberlerinde geçecek olan eglence gruplarinin rahat geçebilmesi, ayni zamanda halkinda bu geçisleri rahatlikla izleyebilmesi için yollara demir korkuluklar diziliyor. 



Karnavala gosterilen ilgiyi, sevgiyi, coskuyu, umarim fotograflara yansitabilmisimdir. Genç, yasli, coluk çocuk herkes, evinin kapisini kilitleyen sokaga atmis kendisini sanki.  Gosteri bittikden sonra bir sokakdan, bes dakikalik mesafedeki baska bir sokaga  40 dakika da geçebildim inanin. 

 Krallar ve beraberlerindeki gruplarin bir kismi seker ve balon yagmuruna tuttular çocuklari. 




Arabanin içi seker dolu. Patenli kizlar içerden sekerleri  poset poset alip, avuç avuç çocuklara firlattilar. 

Sokaklar istedikleri hediyeleri kagida yazmakla ugrasan çocuklarla doluydu
Çunku onlar isteklerini yazip kagitlarini ellerinde tutuyorlar. Sonrasinda kraldan once postaci kiligindaki bu gosteri adamlari patenleri ile kayarak gelip yol ustundeki çocuklardan kagitlarini alip krallara iletiyorlar. O sirada yasanan sevgi çigliklarini, tezahuratlari gormeli, duymalisiniz. Muhtesem.


En guldugum show kazlarinki oldu. Çunku once kortejin arkasinda normal yuruyorlardi. Sonra galiba korktular, birden bire ayni anda emir almis asker gibi geri donup hizli hizli yurumeye basladilar. 
Son derece komiklerdi cidden.   




Kleopatra






Tabiki çocuklar hep çocuk kalmiyor, bir sure sonra onlarda uyanmaya basliyorlar. Anne babalarina bu krallarin uydurma oldugunu, gerçekde boyle birsey olamayacagini soyluyorlar. Ailelerde çocuk, çocukluk hayallerinde hayal kirikligi yasamasin diye, sanki ona bir sir verir gibi konusup " tamam, sen bunu fark ettin. Krallar aslinda hayal kahramanlari, ama bunu sakin baska arkadaslarina soyleme, bu aramizdaki bir sir " diyorlarmis. Çocukda buyuklerin bildigi bir SIRra ortak oldugu için halinden daha da fazla keyf alarak buyumeye devam ediyormus.










 
Navidad boyunca çocuklar için eglence alanlari olusturuldu. Ornegin yukarida ki suni kayak alani.

Çocuklar develerle,
ve eseklerle dolasti.

Bu ahsapdan atli karinca da oldukca guzeldi


Peki benim hediyem ne ? 

Bir sure once bir etkinlik olmus, sayilari 100 ´un uzerinde bir çok  kizin babalarina yazdiklari mektuplar,
 Imza Kizin ismi ile kitap olarak okuyucusu ile bulusmustu. Nasil kaçirdim bilemiyorum ama ben bu etkinligi ancak kitap piyasaya çiktikdan sonra ogrendim. Blog arkadaslarimdan sevgili  Leylak Dali   ve sevgili Asuman hanimin da  birer mektuplarinin bulundugu kitapda yer alamadigim için de gerçekden çok uzulmustum. 
Neyse yapacak bir sey yok, kitapda yazarlardan biri olarak yer alamadim, hiç olmazsa okuyucularindan biri olurum demis ve kitap ismini Turkiyeye gidince alinacak kitaplar listeme eklemistim.

Ama bu degerli kitap Canimin içi ve sevgili Leylak Dalinin ortak çalismalari :-)) sonucu, gonlumun krali biricik hukumdarim tarafindan Krallar gunu hediyesi olarak bugun bana ulasti. Gerçekden çok mutlu oldum. Hemen okuyup buradan sizlerle de paylasicam. 
Hukumdarim ve sevgili Leylak Dali bu ortak ve nazik jestiniz için her ikinize de çok çok tesekkur ediyorum.
 Fotograflari uzerlerini tiklayarak buyutebilirsiniz. 
Herkese yurekden sevgilerimle.
Gungor Ekinci Saglik