4 Şubat 2013 Pazartesi

Biranin tarihçesi


Sümerli bir kadın tarafından tesadüfen keşfedilen biranın öyküsü, Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Eren tarafından ‘Geçmişten Günümüze Anadolu’da Bira’ isimli kitapta toplanmis.  

Kitapta yer alan bilgilere göre, biranın hangi tarihte ve nerede bulunduğu konusunda tam bir fikir birliği bulunmasa da kabul edilen ilk belgelere göre, bira Mezopotamya’da M.Ö. 5 binli yıllarda Sümerli bir kadın tarafından tesadüfen bulunmus.  Kadının büyük bir olasılıkla unuttuğu ıslak bir ekmek parçasının kısa bir zaman sonra mayalanmasiyla başlayan süreç ve bu sürecin tekrarıyla bira keşfedilmis. O dönemlerde ilk ve en büyük bira üreticileri kadınlarmis. Çünkü bira, evde üretiliyormus. 


Arkeologlar, bira ile ekmeğin tarihinin de birçok yönden kesiştiğini belirtiyor. Sümerlerde tanrıya da sunulan bira, dinlenme ve sağlık amacıyla içilirmis.   Sümerler’in M.Ö. 1800’de ‘bira tanrıçası’ Ninkasi’ye yazdığı şiir, bira konusunda bulunan ilk belge olarak tarihteki yerini almis.  

FAZLA ÜCRET İSTENİRSE SUDA BOĞUN DENDİ 

 Günümüze ulaşan en eksiksiz derlemeler olan Babil Kralı Hammurabi’nin yasalarında da biradan söz edilmis.  Yasanın 108-111’inci maddelerinde doğrudan birayla ilgili hükümlere yer verilmis. Müşterilerinden fazla ücret isteyen içki sahibinin suda boğularak öldürülmesini öngören yasaya göre,  günde normal bir işçi 2 litre,  sivil görevli 3 litre ve yüksek pozisyondaki bir idareci 5 litre bira alabiliyormus. 
Birayla ilgili birçok toplumsal gelenek de bulunuyormus.  Örneğin, genç bir adamın genç bir kıza birasından bir yudum içmesini teklif etmesi, onunla evlenmeyi düşündüğü anlamına geliyormus.

Hititliler zamanında ekmekle beraber halkın en önemli besini olan bira, dinsel törenlerde de rol oynamis  ve ilahlara sunulmus.

Sevgilerimle.
Gungor Ekinci Saglik

Kaynak:
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=3520887
Gorseller:
http://www.iamistanbul.tv/haber/bira-nasil-bulundu.html
http://www.nkfu.com/bira-nasil-yapilir/



2 yorum:

hüznün tadı dedi ki...

Tam da bira içerken çıktı bu yazı karşıma:)) Biraz göbek yapıyor kendileri ama ben çok seviyorum bira keyfini.

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

A ne guzel, nasil da denk gelmis oyle. Birayi ben içemiyorum, tadi agar geliyor bana, ama burada çok fazla tercih edilen bir içecek. Sana keyifli yudumlamalar.
sevgilerimle Huznun Tadi.