29 Haziran 2012 Cuma

Filiz´le Zaragoza´da...


Filiz´imle ikinci gunumuzu,  Canimin Içi ile yasadigimiz sehir olan Zaragoza da geçirdik. 
Zaragoza Ispanyanin 5. Buyuk sehri olup Aragon bolgesinde bulunmaktadir.  M. Ö 19 yüzyıla kadar uzanan  geçmisi nedeni ile tarihi yapıları bakimindan çok çok  zengin bir şehir burasi. Tabiki koca sehri birgunde gezme imkanimiz yoktu. Ama sabahdan aksama kadar elimizden geldigi kadar dolasip fotograf çekmeye çalistik. 
Hem yasadigim sehir hakkinda biraz daha fazla bilgi verebilmek hem de Zaragozaya gelmek isteyenlere on bilgi olmasi için bu yazimda, hem Filizle çektigimiz fotograflardan, hemde daha once çektigim fotograflardan bir demet sunmak istedim sizlere.

Açikcasi Istanbul´dan sonra çok kuçuk gelmis olsada Barcelona ve Madrite 300 er Km. mesafedeki bu sehri çok sevdim ben.

Ozellikle evden çiktikdan sonra yoluma devam etmek için uzerinde geçmem gereken bir kopru var. 
Kopru,  Ebro nehrinin ( Ispanya´nin en uzun ırmağı olan Rio de Ebro)  uzerinden geçiyor. Koprunun tam uzerinde unlu Pilar katedralinin sahane manzarasi karsiliyor sizi. Yukaridaki  Pilar fotografini bu kopruden çekmistim.  Zaragozaya gelip de Pilari gormemek olmaz, gerçekden sahane bir katedral. Onun için daha sonra ayri bir yazi hazirlayacagim. 




Pilarin bulundugu meydanda  Belediye binasi ve simdi sergilerin gerçeklestirildi yine tarihi baska bir bina daha bulunmaktadir.   




Ayrica meydanda,çok sayida  restoran ve kafeterya da bulunuyor. Meydandan, şehir merkezine giderken, cadde ve sokaklarda rahatlikla yürüyüşde  yapabiliyor. 


Yuzyillar oncesinde  burasi Muslumanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar arasinda elde ele geçtigi için uç kulturun mimari stillerine ait ozellikler tum yapilarda kendisini gostermektedir








Hatta her yil ayni donemlerde  Mercadomediabal adinda bir etkinlik duzenleniyor. Bu yilin etkinligi de 2 hafa once  duzenlendi. Daha onceden tespit edilen alanlara Musluman, Yahudi ve Hristiyan pazarlari kuruldu. Her yorenin kendisine ait esyalarinin satisa sunuldugu ve adeta karnaval seklinde geçen uç gunluk  Pazar oldukça ilgi gordu.




Zaten buranin etkinlikleri giç bitmez daha 2 ay once de biliyorsunuz Semana Santa kutlamalarinin goruntulerini paylasmistim sizlerle.
Bu da baska bir etkinlik goruntusu.


                                        Yerkure

Fuente Ispanidad : Ispanyolca konusan ulkelerin haritasi yapilmis ve uzerinden selale seklinde su akiyor.



Parque Grande ismindeki Buyuk Park. Geçen haftasonu duse kalka da olsa 1 saat içinde bisiklete binmeyi ogrendim bu parkda.


Burada bisikletler de araba kadar çok tercih ediliyor. 
Zaten bu nedenle sehir trafigi de ona gore organize edilmis durumda. Her kose basinda, her kavsakda mutlaka bir yaya geçidi ve birde bisiklet geçidi gormek mumkun. Tabiki bisiklet park yerleri de unutulmamis. Trafik isiklari bile bisiklet kulanicilarini da dikkate alarak duzenlenmis. Kadin, erkek, genç, yasli herkes bisiklet kullaniyor. 




Saray Arap ve Hiristiyan mimari stillerinin karisimi olarak yapilmis. Ilk yapildiginda Halifelerin alt kadrosunda çalisan grubun çalisma yeri olarak kullanilmis. Hiristiyanlar burayi aldikdan sonra kendi ihtiyaç alanlarina gore yeniden duzenlemisler. Devrin Aragon krali burayi askeri bolge olarak kullanmis. Içinde hapishanesi ve bazi gizli bolmeleri de varmis. Fransizlara karsi yapilan savasda kale olarak kullanilmis. Suan da parlamento binasi olarak da kullaniliyor. Bu nedenle bazi bolumleri rahat kullanim alani saglamak için modernize edilmis durumda. Ispanya için çok onemli olan bu saray UNESCO dunya miraslari listesine alinmistir. Ustteki fotograf parlamento binasindan, alttaki forografi sarayin girisinden çekmistim. 



                      Aljaferia Sarayi ( Caferaga Sarayi)

Manasterio de piedrada çektigim birbirinden guzel fotograflara ve ayrintilara  SURADAN ve BURADAN tiklayarak ulasabilirsiniz. Buraya mutlaka birgun ayirmak ve Zaragozaya kadar gelmisken ugramadan gitmemek gerekiyor.







Her kosebasinda, magaza ve kafe onunde sokak muzisyenlerine denk gelmeniz mumkun.


Burada neredeyse her ailede bir kopek var hatta kimisinde birden fazla.   Kimisi yalnizligini gidermek için, kimisi bir ugras, bir hobi olsun diye, o veya bu sebeple herkes en az bir kopek edinmis. Inanin burada ulke ekonomisini etkileyecek kadar çok kopek var. Bizim gibi kopegi olmayan aileler parmakla gosterilecek kadar az. 


Zaragozayi dolastigimiz gunun gecesinde yorgunlukdan bayilacak gibiydik neredeyse. Canim Filizcim hatirliyormusun meydanda gulme krizine tutulmustuk ikimizde :-))) 
En kisa surede tabir yerinde ise survivor :-)) maceramiza ait fotograflairmizi paylasicam.
Sevgilerimle.
Gungor Ekinci Saglik




4 yorum:

Sevginin Ruhu dedi ki...

Yine çok güzel bir tanıtım olmuş. Devamını bekliyoruz. Yaşadığın yer ne güzelmiş.
sevgiyle öpüyorum.

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Çok tesekkur ederim Sevginin Ruhu.
Ben de opuyor sevgilerimi gonderiyorum.

Asuman Yelen dedi ki...

Güngör' cüm, yurt dışında yaşayıp evinden çıkmadan, yıllarca kaldıktan sonra dönen o kadar çok tanıdık var ki...Senin, yaşamakta olduğun yeri tanıma ve paylaşma hevesin (tabii eşinin katkıları olmazsa olmaz) çok güzel. Ben kendi adıma keyifle seninle birlikte geziyor ve bundan çok zevk alıyorum.
Çok teşekkürler. Sevgi ve selamlar...

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Asuman hanim,
çok tesekkur ederim. Ozaman siki durun size guzel bir haber vereyim.
Oncelikle dediginiz gibi Canimin içi sagolsun, beni pazartesi gunu Hollandaya goturuyor oradan da Belçikaya geçecegiz insallah.
Farkli ulkeleri tanimaya hepbirlikde devam edecegiz insallah. Selam ve sevgilerimle.