13 Nisan 2012 Cuma

ARAGON PARLAMENTOSUndan merhaba



Dun çok heyecan verici bir olay yasadim.
Canimin içinin milletvekili ve ayni zamanda bagli oldugu partinin basin sozcusu arkadasi, sayin Florencio Garcia Madrigal´in davetlisi olarak Aragon parlamentosuna gittik.

1986'dan beri Avrupa Birliği'nin 1982'den beri NATO'nun üyesi olan Ispanya, 17 özerk bölgeden olusmakta. Her bolgenin bir basbakani ve parlamentosu var. Biz Aragon bolgesinde yasiyoruz ve Aragon parlamentosuna gittik.

Turkiyedeyken bizim meclis gorusmelerini televizyondan izledigim olmustu tabiki ama bizzat vekillerin, bakanlarin ve basbakanin arasinda bulunmak, goruslerini savunuslarini izlemek, kabul goren fikirlere alkis tutuldugunu ya da masalara vurularak tezahurat yapildigini yakindan gormek benim için farkli ve keyifli bir tecrube oldu.

Dun tarim ve saglik konulari gorusuluyordu. Konusma yapacak olan vekiller siralari geldikce kalkip partilerinin fikirlerini beyan ettiler. Tabiki karsi gruplardan
“ yok oyle degil, boyledir” sesleri de yukseldi ama kesinlikle bir dusmanlik ortami yasanmadi ve hiç yasanmazmis zaten.

Basbakan çok alimli ve karizmatik bir bayan. Butun karsit gorusleri zarif ama kendinden emin bir tebessumle dinleyip yanitladi.

Vekiller su almak için bile kendileri kafeye gidiyorlar. Hatta gitmisken diger arkadaslarina da getiriyorlar. Sadece konusmacilarin suyunu gorevli degistiriyor.

Bir kahve molasi için kafeye indigimizde sagcisi, solcusu herkesin egosuz, kasintisiz bir halde sohbet ettigini gormek çok ilginç geldi bana.

Erkekler takim elbiseliydi ama kravat zorunlulugu yok, ayrica sakalda serbest.
Bayan vekillerin bazilari oldukca sikti fakat bir kisminin alelade toplanmis saçlari ve rukuse yakin kiyafetleri açikcasi sasirtti beni.

Parlamento binasina girisimizden çikisimiza kadar karsilastigimiz, guvenlik gorevlileri, asistanlar ve polisler masal dunyasindaymisiz gibi kibardilar. Palamenterlerde dahil hiç kimsede “ su karsiki daglar varya onlari ben yarattim”
ya da “ ben olmazsam burasi biter” havasi yoktu.

Guvenlik gorevlileri her an ustumuzde bisey bulacaklarmis gibi davranmadilar. Polisler hatirimizi bile sordular. Asistan bayan oturacagimiz yere kadar bize refakat ederken gayet nazik, gulumseyen bir ses tonu ile bilgi verip yardimci oldu.

Sayin Madrigal sol goruslu, ama esimin kafede sag goruslu arkadasi ekonomi bakani ile ayakustu sohbet etmesinden hiç rahatsiz olmadi. Hatta kibarca selamlastilar bile.

Arkadaslar burada en çok dikkatimi çeken ve hosuma giden sey insanlarin çok komplekssiz olmasi. Herkes haddini, hakkini, hukukunu biliyor. Karsisindakinin insan oldugunun farkinda ve sosyal hayatlarinda sadece isimlerini kullaniyorlar unvanlarini degil. Geçenlerde Ispanyanin en onemli kiliselerinden birini restore eden, buranin en onemli iç mimarlarindan biri ile tanistim. Adamdaki siradanligi ve samimiyeti gormeliydiniz. Umurunda bile degil kim oldugu. Egolarindan siyrilmis bir sekilde yasamaya ve hayattan tat almaya bakiyor. Buradaki herkesin mantalitesi bu. Unvanlarin hic bir onemi yok. Esime, bu adam ayni gorevi bizim ulkemizde yapsa, apartmanin otoparkinda jipine biner, hiç bir insanoglu ile gorusmeden burosunun otoparkinda arabasindan iner, asistani ile ustunkoru gunaydinlasir ve odasinin yolunu tutar dedim, çok guldu.

Ben meslek hayatimda da, sosyal çevremde de oyle kisiler gordum ki, aslinda insani kimligine bakacak olsaniz hiç bisey degildir, ama unvanlarinin arkasina saklanarak yurudukleri için gozleri kimseyi gormez. Kapida karsilasirsiniz sizi fark etmezler bile. Usttekileri yukariya alttakiler tasir ama o artik ust olmustur ya bunu çoktaaaaan unutmustur. Kendilerini dev aynasinda gormekden artik iyice hörgüçsüz deve gibi davranmaya baslarlar. Eminim bu tiplerden hepinizin çevresinde vardir. Çunku malesef ulkemizde sayilari oldukca çok...

Esimle zaten bastan beri çok gurur duyuyorum ama dun bir kez daha gogsumu kabarttigini ifade etmeliyim. Burada bu kadar çok sevilip sayiliyor olmasinin sirrini açikliyayim mi hemen ; Sifir kompleks ve insana saygi.

Canimin içi çok seviyorum seni.

Sevgilerimle,
Gungor Ekinci Saglik

7 yorum:

Asuman Yelen dedi ki...

Yaşantın aynı ilginçlik ve güzelliklerle sürüp gidiyor. Bizler de keyifle takip ediyoruz.
O parlementerlere imrendim doğrusu.
Keşke.. dedim okurken. Evet egolarımızdan komplekslerimizden arınıp birbirimize saygı göstermeyi öğrenebilsek, çok şeyler daha kolay çözülecek gerek siyasi, gerek toplumsal gerekse bireysel açıdan hepimiz için. Biz ümit etmeye devam edelim yine...
Selam ve sevgiler canım...

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Asuman hanim, evet sanirim su an için umit etmekden baska çare yok. Ben ulkemin birgun mutlaka sifa bulacagina, her konuda rahata erecegine inaniyorum. Selam ve sevgilerimle.

Bugday Tanesi dedi ki...

İnsanların komplekssiz olmasına ben de katılıyorum. Arızalı olanları tabi ki var her yerde olduğu gibi.Bunu sokağa çıktığım anda görüyorum burda yürüdüğünde süzüm süzüm süzülüyorsun, oralarda kimse bakmaz sana. Çünkü karşılaştırılan şeyler başka...

glr dedi ki...

vay enişteme bak hele....

bizde gurur duyuyoruz...

bunlar güzel haberler....
sende pek hoş gözüküyorsun...

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Bugday Tanesi,
Çok haklisin, burada herseyden once insansin. Herkes, diger seylerin gelip geçici oldugunun, hayatin susu oldugunun farkinda. Sevgiler canim.


Canim kardesim,
çok sagolasin. Opuyorum, selam, sevgi ve opucukler.

ANNEN dedi ki...

CANIM KIZIM BÖYLE GÜZEL ŞEYLER DUYMAK ÇOK GÜZEL ...SENİDE AHMETİDE ÇOK ÖPÜYORUM ÇOK KUCAKLIYORUM :)

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Canim annem, çok sagol, bizde seni çok opuyoruz ve sevgi ile kucakliyoruz.