7 Temmuz 2011 Perşembe

Saraydan Sürgüne



Kenize Mourad

Canımın içinin hediyesi olan kitabımı az önce bitirdim.
Adı Saraydan Sürgüne
Yazarı Kenize Mourad

Sultan 5.Murad’ın torunu olan Selma sultanın, Çırağan sarayındaki doğumu ile başlayıp, Fransa’da yokluk içinde sona eren 30 yıllık hayat hikayesi anlatılıyor kitapda.
Kitabı kaleme alan Kenize Mourad da zaten Selma sultanın kızı. Yazar iki yaşındayken kaybettiği annesini anlatmış kitabında. Kitabı okudukca insanoğlu neler yaşıyor dedim kendi kendime.Nerden nereye...
Kısacık gibi görünen bu 30 yıla neler sığdırmış Selma sultan. Gösterişli bir hayat, Lübnan’a sürgün gönderilme, hiç tanımadığı bir Hint racası ile evlenme, sefalet, savaş, hor görülme… Ve daha neler neler…
Kitabı mutlaka okumanızı öneririm. Yalnız 704 sayfalık kitabın başlangıç sayfaları sizi biraz sıkabilir. Sakın bırakmayın. Diyebilirim ki kitap aslında 195. sayfa itibari ile yani Lübnan’a sürgün edildikden sonra başlıyor.

Ayrıca Kenize Mourad ile ilgili olarak Wikipedia da yaptığım araştırmada da asıl adının Rajkumari Kenize de Kotwara olduğunu, fakat Fransa'da ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiğinde nüfusa kayıt olurken adını "Kenize Mourad" olarak değiştirdiği bilgisine rastladım.

Sevgilerimle,
Güngör.

2 yorum:

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ben çok keyifle okumuştum yıllar önce bu kitabı, yazarın bir de Begüm adlı yeni bir kitabı var, okusam mı diye tereddüt ettim, sizin fikriniz var mı?
Sevgiyle kalın...

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Özlem hanım,
Yazarla ilgili araştırma yaparken bahsettiğiniz kitabı ben de fark ettim. Şuan için kitap hakkında bir fikrim yok açıkcası ama alıp okumayı istiyorum. Şayet okursam buradan yazarım mutlaka.
Sevgiler.