24 Mayıs 2011 Salı

Bu Manzaralar Pierre Loti'den


Pierre Loti, asıl adı Louis Marie Julien Viaud olan, Fransız romancıdır. Pierre Loti isminin yazara Tahitili yerliler tarafından verildiği söylenir. "Loti", egzotik iklimlerde yetişen egzotik bir çiçeğin ismidir.

İzlenimci bir yazar olan Pierre Loti'nin oldukça yalın bir dili vardı. Edebiyattaki bu izlenimciliği kişiliğini de derinden etkiledi. İçinde duyduğu insanlığa karşı şefkat ve acıma duygusunu yapıtlarına da yansıttı.

Birçok kez İstanbul'da bulunmuş olan Pierre Loti, İstanbul'a ilk kez 1876 yılında geldi ve Eyüp'te yaşadı. İstanbul'a hayran olan Pierre Loti, kendisini her zaman Türk dostu olarak nitelendirdi.

1913 yılında yazdığı Can Çekişen Türkiye kitabıyla Batı politikalarını eleştiren Loti, aynı yıl devlet konuğu olarak Türkiye'ye geldiği zaman, Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı. Balkan Savaşlarında, I. Dünya Savaşında ve sonrasında Anadolu işgalinde, Avrupa'ya karşı hep Türkler'i savundu. Millî Mücadele döneminde Anadolu'daki direnişe destek vermesi ve kendi ülkesi olan işgalci Fransa'yı ağır bir dille eleştirmesiyle Loti, Türk halkının da sempatisini kazandı. Öyle ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi 4 Ekim 1921' de Pierre Loti' ye şükranlarını sunan bir mektup yolladı. Bununla birlikte Pierre Loti, 1920 yılında "İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi" olarak kabul edildi. Daha sonraları İstanbul'da Divanyolu'nda bir caddeye "Pierre Loti Caddesi" ve Eyüp'te bir kafeye "Pierre Loti kahvesi" adı verildi. Günümüzde bu kafenin olduğu tepe de Pierre Loti Tepesi olarak anılmaktadır.

İşte aşağıda yer alan fotoğraflarda, tadına doyum olmayan bir günde, doyumsuz bir sohbet eşliğinde, Pierre Loti Tepesindeki kafede çekildi. Hem sizlere, hem de o günü güzel kılan üç yüreğe, yürekden sevgilerimi gönderiyorum.

İçtenlikle...
Güngör Ekinci








6 yorum:

mevlit dedi ki...

çok guzel fotolar hele 1.ama hikayenin ikinçi perdesi yane lotinin ask hikayesi eksik bence insallah bi dahaki sefere yazarsiniz.mevlit

sevinç dedi ki...

evet çok guzel bir yer.ben bazen nisanlimla kahvaltiya giderim. bazen p.loti nin ilham alip istanbul hakinda yazdigi yazilari ve kitabin kaynagin bu tepe oldugun inanirim.sevinç

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Mevlit bey,
Hem fotoğrafları beğendiğiniz hem de bu konuya değindiğiniz için çok teşekkür ederim. Açıkcası Loti’nin Hatice ( diğer adıyla Aziyade ) ile olan aşkı hakkında kulakdan dolma bir bilgim vardı. Ama bu konu hakında önce araştırma yapıp sonra yazayım dedim. Biliyorsunuz internet dipsiz bir kuyu. Bu konu hakkında çeşitli rivayetler var. Hatta aslında böyle bir aşkın olmadığını düşünenler bile var. Onun için ben de yazmakdan vazgeçtim.

Ama isterseniz, siz kendi bildiğiniz kadarı ile hikayeyi yorum olarak yazarsanız çok sevinirim açıkcası. Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgilerimle

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Sevinç hanım, ben Pierre Loti Tepesine daha öncede gitmiştim ve çok da beğenmiştim.

Ama itiraf etmek gerekirse hiç bu kadar romantik görünmemişti gözüme. Bu son gidişimde erkek arkadaşım ve onun arkadaşlarıda yanımızdaydı.

Sanırım sevdiğimiz kişi yanımızdaysa biz bayanlara her yer ayrı bir güzel görünüyor, ne dersiniz ?
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Sevgili Güngör;
Senin Çektiğin resimler ve yazılarını zaman buldukça okuyorum gerçekten severek okuyorum.bende bu 3 aklbi tanımak isterim
Selamlar Ali Sağlık

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Ali bey,
Açıkcası bu saatte sizden yorum beklemiyordum, çok mutlu oldum gerçekden.
Bu üç arkadaş için de şöyle diyeyim ozaman.

Birini ikimizde çok seviyoruz :)

Diğer ikisinide onun sayesinde sevdik :)
Sevgi ve selamlarımla.