21 Temmuz 2013 Pazar

Adiyaman Tatili --- 1 --- Cendere Koprusu / Kale / Karakus Tumulusu

CENDERE KOPRUSU
Adıyaman'da Cendere çayı üzerinde yer alan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan tarihi köprüdur.

Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmaktadır. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar.

Romalıarın yaptığı 2. en geniş kemerli köprüdür. 120 m uzunluğunda ve 7 m genişliğindedir. Herbiri 10 ton ağırlığında 92 kayadan meydana gelir.


Köprünün üsütündeki Latince bir yazıttan anlaşıldığına gore Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211), karısı ve oğulları adına yaptırılmıştır. Orijinalinde 4 korint sütun bulunduğu Kahta tarafındaki ikisinin Septimius Severus ve eşine, Sincik tarafındaki ikisinin ise oğullarına adandığı biliniyor. Ancak oğullardan Geta’ya ait olan sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıktırılmış. ( Kaynak : wikipedia )




Köprü 1997 yilinda bakımdan geçmiş.  500 metre doğusuna yeni bir köprü daha yapılmış.  Simdi araç geçisleri bu yeni kopruden yapiliyor. Cendere koprusunden sadece yuruyerek geçebiliyorsunuz.


Kalenin, ozaman ki sartlarda nasil bu sekilde yapilmis olabilecegine akil erdirmek mumkun degil.

Adeta karinca yuvasini andiran bir kale.


Ve son olarak Karakus Tumulusunden bazi kareler.




Fotograflari uzerlerine tiklayarak buyutmenizi tavsiye ederim.

Keyifli seyirler.
Sevgilerimle, 
Gungor Ekinci Saglik

4 yorum:

Asuman Yelen dedi ki...

Aman Allahım...Adıyaman' a da mı gittiniz...Adıyaman'dayken 60 yılında ihtilalde karşı komşumuz albay amcamız Kahta' nın kaymakamı olmuştu.Bir hafta sonu bizi davet etti.Kızı Burçin çok yakın arkadaşımızdı. Ne güzel vakit geçirmiştik. Ağaçlara asılı fenerler, beyaz örtülü masalar Kuzu çevirmeleri bir izzet bir ikram. Bir tek yollar kötüydü. İnsanın içi dışına çıkardı:)
Hey gidi...
Takipteyim canım...
SWEvgiler...Selamlar...
.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

hey allahım kaç asırdır ayakta !!
şahane kültürel miraslar bunlar

gezinizde öyle Güngörcğüm
daha devamı vardır :) bekliyorum

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili Asuman hanım,
Tahmin edebiliyorum nasıl guzel vakit geçirdiğinizi. Özellikle ikramlar unutulacak gibi değildir mutlaka. Nemrut' a da gittik. Oranın fotograflarida yakında. Unutulacak gibi degil, gercekden harika yerler.teşekkürler yorumunuz icin, sevgiler, selamlar.

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Sevgili NUnucum,
Ne miraslar, görülmesi gereken ne guzel yerler var memleketimizde. Bizi izlemeye devam et canim. Nemrut fotografları yakında. Öpücükler, sevgiler, teşekkürler...