23 Aralık 2012 Pazar

Feliz Navidad / 24 Aralik tarihi burasi için çok onemli. Çunku ...

Merhaba Arkadaşlar,
Geriye sayım başladı, yeni yıla sayılı günler kaldı artik. Hatta burada yarin baslayacak bile.
Çunku  Ispanya da yilbasi etkinlikleri  24 Aralik da baslayip 6 Ocak ’a kadar devam ediyor. Okullar 15 gun tatile girdi.  25 Aralik dini tatil, 1 Ocak resmi tatil. Burasi gerçekden tatil cenneti ve ben buna  bayiliyorum.  Bu aradaki 15 gunluk surece Navidad adi veriliyor. Biz bayramlarda iyi bayramlar diyoruz ya hani, burada da " feliz navidad" diyorlar. 24 Aralik Hz. Isa´nin dogum gunu olarak kabul edilip dini açidan çok onemseniyor. Zaten bu sebeble buranin asil yeni yil kutlamasi da 24 Aralik  olarak kabul ediliyor. Onun için  herkes  yarin aksami,   en yakin dostlari ile ya da aileleri ile geçirip birlikde yeni yil yemegi yiyecekler.  Ailesi  ile birlikde olmak için bir çok insan koylerine bile gitti.  Biz de yarin aksam arkadasimiz Seyat´in evinde olacagiz. 

Bebek Hz Isa´yi, kadin Meryem anayi simgeliyor.

Ayrica her yil yeni yila bir ay kala, buranin onemli meydanlarindan  birinde İspanyolca Belen  adi verilen ve Hz. İsa'nın doğum sahnelerinin yansitildigi maketten bir koy  oluşturuluyor.  Bu  fotograflari o sembolik koyde çektim.  Hatta buranin butun hediyelik esya dukkanlarinda bu sembolik koyun,  salonunuzun bir kosesine bile koyabileceginiz kadar kuçuk   minyaturlerini bulmaniz  mumkun.



Ve dogum sirasinda koydeki durumu anlatan maketler.








Ben Noel babanin bizim topraklarimizdan çiktigini bilmiyordum,  ya siz?

Bugun laf arasinda Canimin içi ´nden ogrendim. Sonra internetten arastirdim ve edindigim bilgiyi de paylasmak istiyorum sizlerle.
Soyleki ; Hristiyan inanisina gore  M.S.4. yuzyilda Anadolu´da,  Antalya / Demre ´de yasamis olan Aziz Nikolaos adindaki Hristiyan azizi Roma Imparatoru Buyuk Konstantin´in ruyasina girmis ve idama mahkum edilen 3 subayi kurtarmis. Bu olaydan sonra unu gittikce yayilan Nikolaos, zamanla Rusya ve Yunanistan gibi ulkelerin hayir kurumlarinin, loncalarin, cocuklarin,  denizcilerin ve bazi sehirlerin koruyucu azizi olarak benimsenmis.  Cocuklara ozel armaganlar getirdigine inanlilan ve Noel Baba olarak anilmaya baslanilan Aziz Nikolaos zaman içinde efsanevi bir kisilige burunmus. Aziz Nikaloas´in Noel Baba halina sokulmasi ilk once Almanya´da gorulmus.  Bu efsanevi gelenek zamanla Protestan kiliselerin cogunlukta oldugu Avrupa ulkelerinde yayilmis.  Sonra ABD´nin New York sehrine yerlesen Hollanda´li Protestanlarin Aziz Nikaloas´u iyilik sever bir kimse olarak anmalarida cok sevilmesine yol acmis.  Ayrica ABD ve Ingiltere´de kutlanan cocuk bayramlarinda da yer verilmeye baslanmis. Geleneksel aile ve cocuk bayrami olarak kutlanan Noel yortusunun koruyucusu olarak  da kabul edilmis.  Noel Baba´nin sisman,neseli, kirmizi ve beyaz piskoposluk giysileri icindeki tasvirleri Amerikalilar tarafindan gundeme getirilmis.
Sonrasini zaten hepimiz biliyorz.  Noel Baba bazen yalniz, bazen yardimcisiyla ata binerek, bazende sekiz Ren geyiginin cektigi arabasiyla evlerin damlarinda dolasir.   Inanisa gore sirtinda ici hediye dolu bir heybeyle dolasan Noel Baba evlere bacadan girer ve armaganlarini uslu cocuklarin ayakkabilarinin  icine koyarmis.   


Evet sayin seyirciler,  Ispanyanin Zaragoza studyolarindan sundugumuz yayinimizi burada noktaliyoruz. Yarin aksam “  yilbasi gecesi yapilmasi gerekenler  “ le ilgili programimizda gorusmek uzere simdilik  hosçakalin.
Sevgilerimle, Gungor Ekinci Saglik 

5 yorum:

Selma Er dedi ki...

Sizin ve ailenizin yeni yılını kutlar, operim..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ahh yine ne güzel karalerdi :))))

bende noel babadan bu sene bacadan içeri atacağı hayalimi bekliyorum..
:))))))

bide ışıl ışıl sokak -noel resimleri bekliyorum senden güngörüm..

bayılırım ben O ışıltılara..
sevgiyle canım

gülo dedi ki...

çok güzel yaaaaa

Defne Soysal dedi ki...

harika bilgilendirici bir yazıydı.Çok faydalandım. Sen gittikçe güzelleşiyorsun bu arada. Yeni yılın bu güzelliğini arttırması dileklerimle yeni yılını kutluyorum.Sevgiler

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Guzel bayanlar, tatlı bayanlar, kendileriniz gibi guzel sozcukleriniz cok teşekkür ediyorum.
Defne'cim iltifatın icin ayrıca teşekkür ederim. Hepinize yurekden selam ve sevgiler.