20 Mayıs 2011 Cuma

TEKFUR SARAYI



TEKFUR SARAYI İstanbul`un Edirnekapı ile Haliç arasında kalan bir bölümünde inşa edilmiştir. Fakat ihtişamı insanı hala çok etkiliyor olsa da, oldukca bakımsız halde olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum. Adı saray, duruşu ihtişamlı ama ayağına pranga vurulmuş sultanlar gibi kapısına çirkin bir zincirle asma kilit takılıydı malesef.

Tekfur Ermenice Taç taşıyan anlamına geliyormuş. Araştırmalara göre, 13. yüzyıla ait olduğu belirtilir. Bizans’tan günümüze ulaşabilen tek saray olması ve Bizans’ın sivil mimari tarzını yansıtması nedeniyle, sadece İstanbul için değil, dünya sanat tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Saray’ın kaç yılında ve kim tarafından yaptırıldığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat etrafındaki kalıntılarından anlaşılmaktadır ki, bugün Tekfur Sarayı olarak isimlendirdiğimiz yapı müstakil bir saray değil, daha büyük bir sarayın kalan kısımlarından biridir.

Günümüzde Tekfur Sarayı üç katlı ve çatısız bir haldedir. 16. yüzyılda üzeri çatıyla kaplı olan bu sarayın, 17. yüzyılın sonlarına gelindiğinde çatısı yok olmuştur. 1453 tarihinde, İstanbul`un fethinden sonra çeşitli amaçlar için kullanılmıştır.1955-1970 yılları arasında onarım görmüştür.









4 yorum:

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık. Özellikle birinci fotoğrafın perspektifi çok güzel. Atıf Hakkı Altun

makbule dedi ki...

evet çok haklisiniz gungor hanim bahsetiginiz sarayi bende ziyeret etim. geçekten terkedilmis inaninki çok uzuldum.ne yazikki devletimiz veya insanlarimiz buyle degerli varliklarin kiymetini bilmiyorlar. insallah biri bu yaziniz okuyup buyle bi eserin terkilmis oldugumuzun farkini varirlar . bide çok guzel resimlerini çekmissiniz tebrikler ve tesekurler.makbule

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Teşekkür ederim Atıf bey, beğendiğinize sevindim. Sevgiler.

Güngör Ekinci Saglik dedi ki...

Çok teşekkür ederim Makbule hanım. Biz de yurt dışından gelen arkadaşlarımızla dolaşmıştık sarayı. Sarayın terk edilmişliği onlarında dikkatini çekmişti.Dediğiniz gibi umarım ilgili bakanlıklarımız durumu fark eder ve gerekli tedbirleri alır, hem burası hem terk edilmiş diğer tarihi eserlerimiz için.Sevgilerimle.